Welkom

Welkom op de blog over het nieuwe boek van Francine Mestrum, 'Ontwikkeling en Solidariteit'. Hier kan U alle opmerkingen en ideeën kwijt in verband met ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking, armoede, millenniumdoelstellingen, fiscale paradijzen, internationale handel, schuldenlast en belastingen.vrijdag 24 september 2010

Debat met Europees commissaris De Gucht

"Onze ontwikkelingshulp werkt niet"


Dat zegt Francine Mestrum, ontwikkelingssamenwerkingsexperte, in een discussie met Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht in Z-Talk Goossens.


In haar boek ‘Ontwikkeling en solidariteit’ trekt Mestrum hard van leer tegen de manier waarop het Westen de ontwikkelingssamenwerking organiseert. “We zullen de Millenniumdoelstellingen, die de armoede in de wereld tegen 2015 met de helft willen terugdringen, nooit halen”, zegt ze.

Door ons ontwikkelingsbeleid duwen we landen vaak dieper in de armoede, meent Mestrum. Zo maken we landen afhankelijk van buitenlandse hulp en dwingen instanties zoals het IMF en de Wereldbank ze een door het Westen opgelegd beleid te voeren.

Bovendien leggen we die landen onze neoliberale logica op. “Een geliberaliseerde wereldhandel komt alleen het westen ten goede”, stelt ze.

Karel De Gucht is het daar helemaal niet mee eens. Handel bevordert net de ontwikkeling van die landen en hij begrijpt niet waarom de meest arme landen zo weigerachtig staan tegenover het sluiten van Europese partnerschapsakkoorden.


Ngo's

Al even scherp is Mestrum voor de ngo’s, die veel te versnipperd optreden en veel te veel bezig zijn met armoedebestrijding. Landen tot ontwikkeling helpen zijn ze daarbij uit het oog verloren, meent Mestrum.

Karel De Gucht is er niet over te spreken dat Mestrum, dokter in de Sociale Wetenschappen aan de ULB en lid van de Raad van het Wereld Sociaal Forum, ervoor pleit om niet meer te geven aan kleine doelen die door burgers op het getouw zijn gezet, noch aan ngo’s.

“Als je die solidariteit tussen Noord en Zuid geen gezicht geeft, dan dreigt de band tussen Noord en Zuid helemaal te verschralen”, zo vreest De Gucht.

U kan het debat nog bekijken op deze link, onderaan de bladzijde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten