Welkom

Welkom op de blog over het nieuwe boek van Francine Mestrum, 'Ontwikkeling en Solidariteit'. Hier kan U alle opmerkingen en ideeën kwijt in verband met ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking, armoede, millenniumdoelstellingen, fiscale paradijzen, internationale handel, schuldenlast en belastingen.







donderdag 16 september 2010

Stop export-geleide groei!

Het mag ons stilaan niet meer verbazen dat naarmate armoedebestrijding (eventjes) weer hoog op de agenda staat, er ook meer en meer stemmen opgaan die aantonen dat met het huidige mondiale beleid er niet veel verbetering kan komen voor arme mensen.
Het verrassende en positieve is dat die stemmen nu van de VN-organisaties zelf komen. Dit keer is UNCTAD aan de beurt.

Deze week gaf UNCTAD zijn nieuwe verslag over handel en ontwikkeling uit. UNCTAD was een van de eersten om het armoedebeleid en de statistieken van de Wereldbank in twijfel te trekken. In 2002 al sprak men over een ‘armoedeval’ en over ‘verarmende groei’. Het toonde aan dat de schuldenlast veel te zwaar woog op de begrotingen van arme landen, dat hulp wel degelijk kon helpen, dat landen beleidsruimte nodig hebben en dat er een ‘ontwikkelingsstaat’ nodig is om vooruit te komen.

In het nieuwste rapport wordt vooral gepleit voor werkgelegenheid, aangezien de werkloosheid in arme landen torenhoog is en zowat 40 % van alle werkende mensen ook werkende armen zijn.

Landen zijn nu té afhankelijk geworden van het buitenland, voor hun investeringen en voor hun export. Voortdurend moeten ze denken aan hun internationaal concurrentievermogen en daarvoor moeten de lonen laag gehouden worden. Maar als de export niet meer toeneemt, omdat alle landen hetzelfde gaan produceren of omdat de rijke landen in een economische crisis zitten, dan nemen de werkloosheid en de armoede toe.

Het is daarom beter om te produceren voor de binnenlandse vraag en de lonen mee te laten stijgen met de productiviteit. Als de lonen niet volgen, dan kan het aanbod de vraag overstijgen met een daling van de investeringen en van innovatieve praktijken tot gevolg.

De klemtoon van het monetair beleid moet ook verschuiven naar groei en werkgelegenheid. De inflatie kan worden gecontroleerd met een inkomensbeleid.

Kortom, dit is opnieuw een pleidooi voor een geheel ander beleid. Arme landen moeten af van het paradigma van de export-geleide groei op basis van lage loonkosten. Hopelijk lezen ze dit ook in Washington.

http://www.unctad.org/Templates/webflyer.asp?docid=13740&intItemID=5608&lang=1&mode=downloads






1 opmerking:

  1. Landen zijn te afhankelijk van het buitenland voor hun export!? Probeer maar eens export op te zetten die niet afhankelijk is van het buitenland :)

    BeantwoordenVerwijderen